Stort tack till alla deltagare på årets stämma
Svårt att undvika frasen ”lyckat som vanligt” men med det engagemang som vår lokalstyrelse i Östergötland tillsammans med kanslichef Annelie Franzén visat är det svårt att misslyckas. Att sedan alla företag som ställer ut verkligen helhjärtat går in för att se till att stämningen är på topp gör inte det hela sämre. Årets huvudsponsor Väderstad med familjen Stark i spetsen tog verkligen andan ur deltagarna när man i delfinariet på Kolmården drog igång en av de fräckaste reklamfilmer jag sett, den tog verkligen mitt i hjärteroten. En fin avrundning med en härlig Delfinshow var för oss alla ett perfekt startskott inför kvällens stora middag.
Dagarna på Kolmården började för de som ville redan på torsdagen med att vi samlades och åt en god middag i restaurangen ca 220 glada medlemmar och utställare dök upp till denna övning. Stämmodagen anlände ytterligare ca 220 medlemmar och alla utställare hade fullt upp med att få alla montrar på plats till klockan 10, men tillsammans med hotellets personal och styrelsemedlemmar fixades detta med bravur.
Stämman
Stämmoförhandlingarna avlöpte givetvis enligt plan vilket inte förvånar med en sådan erfaren ordförande som Tomas Fahlgren vid spakarna. Undertecknad ”tjatade” vidare om vikten av ett högt spannmålspris på gården, vilket merparten av församlingen inte hade särskilt svårt att förstå. Klart att inte alla av gästerna tycker det är särskilt uppmuntrande när man alltid måste lyssna på detta eviga malandet om det låga spannmålspriset men som alla vet måste man spotta både länge och mycket på stenen innan den blir våt.
En annan viktig fråga som dryftades på stämman var vikten av att vi som lantbrukare måste vara ytterligt försiktiga när vi använder våra växtskyddsmedel. Jag menar då inte att vi skall ranta runt i rymddräkt eller liknande utan att vi alltid tar en allvarlig funderare på behov, tidpunkt och dosering när vi använder våra kära växtskyddsmedel. Sköter vi oss inte kommer vi så sakteliga få se en utfasning av flertalet medel och detta gynnar ingen i branschen. Vi har nu av KEMI fått möjlighet att visa framfötterna i användandet av DFF och bevisa att vi kan minska spridningen till vattendrag mm. Glyfosat kommer antagligen att bli nästa pilsner på listan så försöker vi alla gemensamt tänka till kanske vi slipper göra Greta och hennes kompisar ledsna med en massa onödigt traktorkörande på jorden.
Stämman avslutades med att vi gemensamt avtackade Torbjörn Djupmarker för lång och trogen tjänst i SPMO styrelsen, Torbjörn tillhör verkligen en av veteranerna i föreningen trots sin låga ålder. Stort tack Torbjörn för engagerat arbete bra inspel och många intressanta diskussioner genom åren.
Nu till en liten spontan fundering
Tittade på Rapport häromdagen, det skulle sändas ett reportage om flerårigt vete, en räddning för klimatet och livsmedelsproduktionen i världen. Spännande tänkte jag och skruvade upp hörapparaten till max för att inte missa något av denna för lantbruket så viktiga upptäckt. Besvikelse var bara förnamnet, i rutan dök upp forskare från SLU och Lunds Universitet som omedelbart deklarerade att detta vetegräs skulle säkert kunna ersätta vetet om ca 50år! och då spara in BONDENS (retar mig förfärligt när man i statstelevisionen nedlåtande använder detta ord om vår yrkeskår) körande på åkern, forskaren hävdade bestämt att vi Lantbrukare jordbearbetar minst 10 till 12 gånger! per år och på detta vis ser till att det rinner ut massor av onyttigheter i hav och sjöar. Hur trött blir man inte när forskare står och basunerar ut rena felaktigheter i rutan, och sedan får möjlighet att marknadsföra något som vi kanske kan använda om 50år. Borde man inte i vetenskapens namn kunna begära att man i alla fall tog reda på hur många gånger vi kör på jorden och inte höftar till med rena falsarier. Lantbrukarna jobbar frenetiskt med att minimera körningarna och har kommit mycket längre än vad man tror på SLU, kanske läge med lite studiebesök i verkligheten. Observera att jag inte har något emot flerårsvete men blir lätt skogstokig när vår näring framställs någon form av medeltida verksamhet med utövare utan varken bildning och förstånd, eller hur?
Vi ses på Borgeby och Brunnby i sommar
Lagom med regn och värme till alla.
8 juni 2019
Johan Karlzén