Gott nytt 2022!
Då har vi ännu ett nytt år framför oss, nya utmaningar att ta ställning till. Pandemin rullar på med oförminskad styrka och inget ser ut att bli som ”vanligt” i år heller.
Styrelsen var strax innan jul på besök i huvudstaden för att träffa Palle Borgström på LRF samt göra ett besök i Riksdagen, där vi bokat möte med Riksdagspolitikerna John Widegren och Sten Bergheden. På agendan fanns ett antal frågor som i första hand rörde det dramatisk ökande kostnadsläget i växtodlingen, men även äganderätt och de olika myndigheternas godtyckliga behandling av jordbruket generellt.
Det första jag kommer att tänka på när jag summerar intrycken efter dagens möten, är att vi medlemmar skall skänka en tacksam tanke till de eldsjälar som en gång startade Spannmålsodlareföreningen. För även om vi ibland känner oss små och obetydliga i debatten, så har vårt arbete haft stor betydelse för produktionslantbruket. Oftast tas våra synpunkter och argument väl emot, och önskemål om en fortsatt dialog tar jag som ett kvitto på att våra synpunkter och förslag väger tungt i debatten, när det är dags för beslut i olika frågor.
Det är givetvis inte enkelt att sammanfatta allt som var uppe på tapeten denna dag, en viktig fråga som vi tryckte hårt på är att återbetalningen av energiskatten fungerar utmärkt i dag. Varför man skulle uppfinna hjulet ännu en gång har vi mycket svårt att förstå, dagens system som baseras på företagens drivmedelsförbrukning är både enkelt och rättvist. Att basera återbetalningen på företagets omsättning känns fullständigt huvudlöst, återbetalningen kommer då inte att landa i de företag där förbrukningen uppstår. Varför måste allt krånglas till så fort man gör en översyn av ett befintligt och välfungerande system är helt obegripligt.
Frågan om ett ”krispaket” diskuterades också livligt, tyvärr tror vi att en sådan lösning innebär en form av friskrivning, beslutsfattarna kommer billigt undan och kan hänvisa till dessa allmosor i framtida diskussioner om övriga lättnader för näringen. Det kan inte vara rimligt att dieseln i exempelvis Österrike är 6 kr billigare på macken än i Sverige, dessa skillnader klarar vi inte av i lantbruket. Politikerna måste börja förstå att man inte kan skatta ihjäl modernäringen, det finns flera åtgärder att ta till för att lätta på lantbrukets bördor, men tråkigt nog fungerar dessa dåligt som bete när man ger sig ut på årets ”röstfisketurer”.
Hur som haver var det en lärorik dag i huvudstaden, vi kommer att fortsätta att besöka våra folkvalda. Bäst är troligen att först avverka de partier som står längst ifrån vår vardag, att få till en dialog med samtliga partier är oerhört viktigt. Kan vi genom vettig argumentation och goda exempel, få till en lite tydligare bild av den svenska livsmedelsproduktionen, inbillar jag mig att man kanske funderar lite extra innan man går till beslut i för oss viktiga frågor.
Lite mer jordnära funderingar
Sitter med ett antal offerter på gödning och utsäde framför mig, ingen rolig läsning! Blir mer och mer övertygad om att man måste fundera på om all mark skall odlas i år, kvävepris på dryga 25 kr/kg har respekt med sig. I en brödvete gröda här nere i södern ökar de köpta insatsmedlen med ca 6000 kr/ha, då har jag inte tagit med el och torkkostnader. Det gäller med andra ord att inte köra på som vanligt utan ta höjd för den ökade risken i odlingen, det kommer helt klart ta tid att acklimatisera sig till den nya nivån.
Priset på spannmål är den avgörande pusselbiten för att vi fortsatt skall kunna producera på all mark, sjunker spannmålspriset sitter vi pyrt till. Som sagt, vi har en spännande tid framför oss och det lär diskuteras mycket om vad som är rätt eller fel taktik. Oavsett vilket, så är det dags att börja fundera på årets växtodling, i denna föränderliga värld som vi nu lever i kan man inte vara nog förberedd.
Förresten missa inte Sveriges mjölkbönders artikel i förra numret av LA, där är man något på spåret, ser framemot en fortsättning på grävandet.
Lycka till med kalkylerandet!
2022-01-19 Johan Karlzén, ordförande i Sveriges Spannmålsodlare