Vårbruket rullar på i rekordfart 5 april
Här i den södra provinsen är sådden i princip klar, potatis och majs är troligen det enda som inte är i jorden ännu, kollegerna i övriga landet ligger också extremt långt fram med sådden, här är det troligen vårrapsen som fått vänta lite på grund av risken för frost. När jag tittade vad jag skrev i fjol vid denna tid var det blött och snöigt och våren var ännu inte i antågande, vi sådde då kornet den 15/4 och i år startade vi den 13/3 en hel månad tidigare. Ser med andra ord lovande ut, en tidig vår brukar kunna leverera.
Om man inte skall frångå det obligatoriska gnällandet så är det bristen på vatten som grumlar sinnet för tillfället. Men det är antagligen bäst att inte gapa för mycket om detta ännu, vädret har en förmåga att jämna ut sig. Man vill inte gärna stå med dumstruten på med vatten upp till knäna och försvara sina uttalanden om försommartorka, men lite orolig kan man allt vara.
Livsmedelsstrategin 2.0
Den reviderade livsmedelsstrategin 2.0 lanserades den 2 april i Stockholm av minister Peter Kullgren. Jag hade tillsammans med de övriga intresseorganisationerna fått möjlighet att delta i arrangemanget. Tackar för en bra möjlighet att både få diskutera och träffa de ansvariga på plats. Redan veckan innan lanseringen var innehållet i strategin känt och även tydligt kommenterat av näringens olika företrädare, det var inte allt för positiva omdömen vad jag kunnat läsa mig till. Själv höll vi på att avsluta vårbruket och tiden hade inte riktigt räckt till för att sätta sig in i vad strategin innebär.
Jag har full förståelse att besvikelsen är stor då mycket av de vi önskat inte riktigt går att hitta i skriften. Det känns som man försökt blanda bort korten en aning, inom vissa områden är man hyggligt tydlig, medan många av produktionsjordbrukets önskemål inte är lätta att finna. Här hade man helt klart förväntat sig mer verkstad, finns ingen anledning att rabbla upp alla önskemålen ytterligare en gång, förutsätter att dessa redan är noterade.
För att inte gräva ner mig allt för djup i missnöjestankarna bestämde jag mig för att försöka hitta något positivt. Jag började följaktligen med att kontrollera vad uttrycket strategi betyder, enkelt som ni alla vet bara ett par klick på datorn så simsalabim kom följande förklaring. En strategi är en handlingsplan som man genomför i ett senare skede för att uppnå ett slutmål. Man kan med andra ord se strategin som en vägvisare, och om jag förstått minister Kullgren rätt, har han genom att fråga näringen om resmålet försökt få till en resplan som kollegorna i regeringen kan acceptera. Jag kan med lätthet hitta saker att kritisera, massor av det vi ville ha på resmålet finns inte med i resplanen, men våra önskemål om resmålet finns förhoppningsvis fortfarande kvar på departementet. Det är lätt att vara kritisk men vi får inte glömma att Kullgren har tagit tag i våra frågor på ett sätt som vi aldrig tidigare upplevt. Jag har efter en kort stunds diskuterande med ministern, en positiv känsla av att detta arbete kommer att fortsätta med oförminskad kraft och att vi kommer få se fler konkreta förändringar inom en snar framtid.
Att skjuta pianisten är aldrig en god idé, vi behöver med andra ord gemensamt påverka alla partier både i regering och riksdag, för att få en möjlighet att komma fram till det önskade resmålet. Inställningen till modernäringen är tyvärr inte den bästa bland många av våra politiker, här finns helt klart en hel del övrigt att önska. Detta kan man med tydlighet utläsa mellan raderna i den något urvattnade strategin 2.0, i första hand måste regeringspartierna vara med på tåget om vi ska komma fram till målet.
Vi får sannerligen hoppas att övriga regeringspartier förstått allvaret i våra synpunkter, en havererad livsmedelsproduktion är det som ligger i vågskålen om vi inte snabbt får till en ökad lönsamhet i näringen.
Varför går priset på spannmål ner?
Världslagret på spannmål sjunker stadigt och konsumtionen tuffar på, detta fenomen verkar inte påverka priset uppåt över huvud taget. När nu vännerna på andra sidan Atlanten drar i gång med sin tullcirkus verkar spannmålen få ytterligare en smäll vilket är obegripligt. Här är det något som inte stämmer, i orostider borde livsmedelsförsörjningen vara högst på agendan men i stället är det jordartsmetaller, stål och bilar som man diskuterar.
Det är lätt att misströsta men faktum kvarstår, kommer handelskriget börja påverka matproduktionen stiger priserna med raketfart. Vi får se var detta landar men inte känns det vidare bekvämt här på jorden för tillfället.
I dessa tider vilar det ett stort ansvar på våra spannmålsuppköpare, följsamheten mellan börspriserna och fysiskt pris måste vara rimliga. Ökar efterfrågan bör mellanskillnaden i princip vara obefintlig, annars är det något fel i modellen. Med all prat om den unika svenska kvalitén är det svårt att förstå det låga inhemska priset. Priset på svenskt spannmål borde rimligen ligga bra mycket bättre till i jämförelse med europeisk standardvara.
Nu till något mycket, mycket trevligare
Riksmötet närmar sig och vi kommer att få några härliga dagar i Helsingborg, jag ser verkligen framemot att ni alla kommer till Skåne och minglar med kollegor och affärspartners. Här kommer finnas många tillfällen att knyta kontakter och inte minst njuta av trevligt umgänge. Dessa dagar är för dig som är medlem, så jag hoppas att du tar dig tid att komma till oss.
Varmt välkomna!
2025-04-05
Johan Karlzén, Ordförande i Sveriges Spannmålsodlare