Årets Event i lantbruks Sverige är framflyttat
Ja, så skulle man kunna utrycka det, vi har efter moget övervägande och precis som alla andra blivit tvungna att avhålla årets stämma digitalt. Detta medför att vi fått fundera ett varv extra hur vi ändå skall kunna få till ett trevligt arrangemang som kan samla branschen under trivsamma former. Lösningen blir ett Riksmöte ”light” i oktober utan stämmoförhandlingar, men med en sammanfattning av stämman och spannmålsodlaråret -19.
Målet är att kunna presentera en intressant dag med tillfälle att mingla bland våra samarbetspartners montrar såväl som möjligheten att få lyssna på några riktigt vassa och unika mini föreläsningar. I övrigt är allt som vanligt med trevlig stämning, god mat och dryck i en avslappnad miljö tillsammans med branschkollegor. Vi i styrelsen hoppas verkligen att detta blir ett riktigt bra substitut till den ordinarie stämman, väl mött.
Lantmännen lyssnar
I dag kunde man läsa i ATL att lantmännens VD Per-Olof Nyman personligen tar ett fastare grepp om Lantbruksdivisionen genom att utse Magnus Kagevik till verksamhetschef (COO) i koncernen. Detta innebär att lantbruksdivisionens chef Elisabeth Ringdahl numer kommer att rapportera direkt till Magnus Kagevik i stället för som tidigare till VD Per-Olof. Syftet med förändringen är enligt Nyman, att stärka upp och utveckla spannmålssidan i lantbruksdivisionen. Spannmålsodlarföreningen ser detta agerande som ett tydligt tecken på att vår kritik mot de omotiverat höga kostnader i spannmålsaffären äntligen hamnat i focus hos Lantmännens ledning. Vi ser med spänning framemot vilka ytterligare förändringar man kommer att genomföra i spannmålsaffären, rimligen borde alla åtgärderna oavkortat leda till ett högre spannmålspris på gården samt en betydligt effektivare spannmålshantering i koncernen. I förlängningen borde detta automatiskt öka lönsamheten i industrin, då man kan förvänta sig leveranser av önskad spannmåls kvalité på rätt plats och i rätt tid.
Exporten av spannmål rullar på
BM Agri har visat med all önskad tydlighet att det går finfint att exportera spannmål i mindre båtar ut från Sverige. Nästan varje vecka lastas det ”småbåtar” i våra svenska hamnar, merparten hamnar i Tyskland och det verkar med andra ord fortsatt finnas en tydlig efterfrågan för den valuta dopade svenska spannmålen. Märkligt att inte de större aktörerna tar tag i denna affärsidé och ser till att tömma ut överskottet innan skörd, det agerandet skulle gynna hela det svenska lantbruket. Oavsett vilket får vi tacka BM Agri för att man envist fortsätter visar att vägen ut i Europa inte bara behöver göras i storbåt.
5 Maj 2020 Johan Karlzén, Ordförande SpmO