November till ända
När lantbruket börjar varva ner är det dags för möten och diskussioner, ett sådant evenemang är Lantbrukets dag i Riksdagen. Här får näringen möjlighet att diskutera direkt med politikerna om hur det ser ut på ”verkstadsgolvet”. Spannmålsodlarna tillsammans med sex andra branschföreträdare fick bilda panel där vi gav en kort sammanfattning om läget i respektive gren. Den ständigt återkommande frågan om regelförenkling var givetvis på tapeten, men också risken för svinpest, betesfrågan, investeringsstöd till åtgärder direkt på gården och reglerna för att anställa utländsk arbetskraft till en rimlig lönenivå.
Vi kunde gemensamt i näringen konstatera att det tyvärr behövdes ett krig och en pandemi för att frågan om beredskap och självförsörjning skulle komma upp på agendan. Statssekreterare Dan Ericsson svarade genom att citera Tage Erlander med orden ”Maten står över allt” vilket är tankeväckande men och också förpliktigar. Sveriges medborgare skall inte ta tillgången på livsmedel för givet.
Vi fick en kort information om hur arbetet med Livsmedelsstrategi 2.0 fortskrider, och samtidigt svar på en del av panelens frågor. Det är inget enkelt förändringsarbete man gett sig in på, men man kan konstatera att det uttalade målet är att leverera, vilket inte hör till vanligheterna inom politiken. Landsbygdsminister Peter Kullgren nämnde att han haft förhoppningar om att man skulle kommit mycket längre med genomförandet av strategin, men alla utredningar och remisser tar sin tid. Oavsett vilket visar ministern på optimism och att han fortsatt strävar framåt trots alla hinder på vägen. Vi kan nog vänta en liten stund till, bara det blir ett bra och väl förankrat resultat av allt utredandet.
Efter lunch var det dags för politikerna att sätta sig i panelen, här saknades miljöpartiet och vänstern märkligt nog i år igen! Partiföreträdarna fick kort framföra sina synpunkter på jordbruket och dess framtid, som tidigare nämnts i texten var alla rörande överens om att beredskap och självförsörjning var ”the name of the game” trevligt med en så enig panel. Vi fick också till oss att vi var de bästa lantbrukarna i världen, inte illa med tanke på hur styvmoderligt man behandlat vår näring tidigare.
Det som skrämde undertecknad, var Socialdemokraternas Malin Larsson som framhöll
Danmarks omställning av sitt lantbruk som en eventuell väg för oss att slå in på. Här måste jag höja ett varningens finger, när man läser om uppgörelsen kan man lätt få för sig att lantbrukarna i Danmark är nöjda med uppgörelsen. När jag talar med mina kollegor på andra sidan sundet, är nöjd inte det första jag kommer att tänka på, tvärt om har man tvingats in i en omställning. Antingen en frivillig omställning eller så blir det etter värre, med andra ord en överenskommelse under galgen.
Man skall förvisso inte glömma att danskt lantbruk utnyttjar idag ca 61 procent av sin landareal och har en självförsörjningsgrad på 130 procent vilket skall jämföras med våra 7 procent åker och 50 procent självförsörjning. Det finns med andra ord helt andra utmaningar för danskarna att komma till rätta med. Oavsett vilket måste vi se upp så att inte vi hamnar i en liknande situation, rimligen bör vi höja vår självförsörjningsgrad ordentligt innan politikerna börjar pilla i hur vi använder vår åkermark. Men som sagt ingen rök utan eld och just nu ryker det fasligt mycket i Danmark.
Sammanfattningsvis vill vi Spannmålsodlare tacka Magnus Oscarsson, KD och Bo Selerud, HS för ett intressant och väl genomfört arrangemang som andades framtidstro, vi ser framemot en fortsättning nästa år.
Växtskydd
Tillgången på effektiva växtskyddsmedel ger oss möjlighet att skydda våra grödor fram till det är dags att skörda. Tyvärr verkar inte tillgången på växtskyddsmedel bli bättre utan snarare sker det en konstant devalvering av tillgången på kemi, risken är stor att vi odlare bli tvungna att avstå odling av en del grödor framöver. Om detta är målet från myndigheterna är inte riktigt klarlagt, förmodligen tar man sina beslut helt utan att fundera på livsmedelsförsörjning eller beredskap. Här måste man snarast bestämma sig om vilket som är viktigast, lantbruket har inte tid att vänta.
Vår verksamhet bygger på långsiktighet och möjligheten att få tillgång till den senaste tekniken vilket även innefattar bra och effektiva insatsmedel. Att som nu tvingas använda delvis verkningslösa kemikalier är ingen framkomlig väg. Det är dags att tillståndsgivarna tar sitt ansvar och förstår hur konsekvenserna av deras beslut kommer att påverka möjligheterna att producera livsmedel i Sverige.
Nu var det färdig gnällt för denna gång, förstår att en del av läsarna förfäras av mitt eviga klagande. Skönt att någon reagerar tycker jag, växtodling är inget självspelande piano, här behövs ständiga justeringar vilket också innebär att man måste peka på felaktigheter titt som tätt. En positiv sak är dock att vi inte bor i Danmark, där har man uppenbarligen inte gnällt tillräcklig.
God Jul!
Johan
2024-12-02
Johan Karlzén, Ordförande i Sveriges Spannmålsodlare